İşte iPhone'unuzu Instagram ve TikTok için optimize etmek için uygulamanız gereken temel ipuçları!

 Lütfen dikkat: Tüm çekimlerimi iPhone 15 pro max ile çekiyorum, bu yüzden ipuçlarım iPhone kullanıcılarına yöneliktir. Bununla birlikte, bu ipuçlarının ve püf noktalarının temelleri tüm telefonlar ve cihazlar için geçerlidir.

1: Video Formatınızı Yüksek Verimlilik→ En Uyumludan Değiştirin
iPhone’unuzda Ayarlar uygulamasına gidin, aşağı kaydırın ve “Kamera “yı seçin. Ardından “Biçimler”i seçin

Bu sekmede, video formatınızı “Yüksek Verimlilik” yerine “En Uyumlu” olarak değiştirin. Bu, HDR’yi otomatik olarak kapatacak ve tüm videonuzu .mp4 formatında yakalamaya başlayacaktır. (Belirli bir şey için ihtiyacınız olmadığı sürece ProRAW ve ProRes’i de kapattığınızdan emin olun)

Bu formatta çekim yapmak kliplerinizin dosya boyutlarını artıracak olsa da kesinlikle buna değer. MP4 tüm sosyal medya platformlarında en erişilebilir formattır, bu yüzden “En Uyumlu” olarak adlandırılır. “Yüksek Verimlilik” bir .HEIC formatında kodlanır. iPhone’lar bu formatı depolama alanını optimize etmek için yıllar önce benimsemiştir. Ne yazık ki bu, diğer uygulamalar ve web siteleriyle iyi çalışmadığı anlamına geliyor.

2: 30 fps’de 4K çekim yapın.

Instagram ve TikTok, yükleme sırasında 4k görüntüleri 1080p’ye sıkıştıracaktır. MP4 formatında 4k çekim yapıyorsanız, .HEIC formatında çekim yapmış olsaydınız kaliteyi neredeyse o kadar düşürmezlerdi. 30’dan daha yüksek bir fps’de çekim yaptıysanız yüklemeden önce çekimlerinizi sıkıştırmanız gerekir. Hareket bulanıklığı yakalamak ve videolarınıza daha zamansız, doğal bir görünüm kazandırmak istiyorsanız her zaman 30 fps’de çekim yapmanızı öneririm. Hareketinizin son derece net olmasını ve daha modern bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız 60 fps (veya daha yüksek) hızda çekim yapın.

3: Farklı uygulamalar kullanmayın

Her zaman telefonunuzun kendi kamera uygulamasıyla çekim yapın. Fotoğraf veya video çekmek için asla 3. parti bir uygulama kullanmam. İlk önce doğrudan kamera uygulamasında yapmışsınız gibi aynı kaliteyi asla elde edemezsiniz.

4: Yenilikçi Özelliklerden Uzak Durun

Belirli bir şey elde etmeye çalışmadığınız sürece portre veya sinematik modları kullanmayın. Bu özellikler gerçekten harika olsa da, nasıl kullanacağınızdan %100 emin olmadığınızda genellikle aleyhinize çalışır. Sonucu Instagram veya TikTok olacak şekilde çekim yapıyorsanız, bu özelliklerden birine nadiren ihtiyaç duyacaksınız.

5: Deneme & Hata

Ben böyle öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum. Yolculuğum boyunca edindiğim bilgileri aktarmak için elimden geleni yapıyorum, ancak ben bile zaman zaman yanlış yapıyorum. Farklı kombinasyonları ve çekim yaklaşımlarını denemek için kendinize alan tanırsanız, sonunda sizin için en iyi olanı öğreneceksiniz!

6: “Yüksek Kaliteli Yüklemeleri” açın

Bu özellik sizin için mevcutsa, Instagram ve TikTok’ta “Yüksek Kaliteli Yüklemeleri” açtığınızdan emin olun. Bu özellik şu anda her iki uygulamada da tüm kullanıcıların çoğunluğu tarafından kullanılabilir olmalıdır. Eğer bu özelliği görmüyorsanız, bazı kişilerin hala bu özelliğe erişemediğini bildirdiğini ve henüz bu özelliğe erişiminiz olmayabileceğini bilin.

7: Yavaş ve Sabit Hareket Edin

Çekim yaparken çok, ÇOK yavaş hareket edin. Bunu ne kadar vurgulasam azdır. Hareketi ne kadar hızlı kaydederseniz, öznenizin net bir şekilde yer aldığı kare sayısı o kadar azalacaktır. Bu da klibinizin bulanık veya belirsiz görünmesine neden olacaktır.

8: Lensinizi Silin

Bu son ipucu yeterince basittir, ancak genellikle gözden kaçar! Lensinizin temiz, berrak ve kalıntılardan arınmış olduğundan emin olun. Bazen o bulanık köşe sadece başıboş bir kedi tüyüdür!